+387 60 34 47 774

asocijacijaecdl@gmail.com

Olimpijska 20/5, 71000 Sarajevo

Projekat

Projekat „Djevojke zakoračite u svoju budućnost!“

Projekat „Djevojke zakoračite u svoju budućnost!“ završen je 4 decembra 2020. godine. Učesnice projekta “Djevojke, zakoračite u budućnost!” bile su učenice Srednje tehničke škole Zavidovići, Srednje škole Sokolac i obje srednje škole iz Novog Travnika. Učenice su u okviru projekta savladale tehnike izrade web stranica, te uspješno polagale testove za ECDL BASE certifikat (Osnove računara, MS Word, MS EXCEL i MS PowerPoint).

Sve učenice su izrazile veliko zadovoljstvo što su sudjelovale u projektu i što su imale priliku savladati prve korake u IT sektoru uz pomoć edukatora Đemile Šehović i Mija Lučić.

Asocijacija informatičara u BiH organizirala u hotelu SWISSOTEL u Sarajevu završni događaj uz panel diskusiju na temu “Život i rad u IT sektoru, ima li mjesta za djevojke?”

Projekat je trajao znatno duže nego je planirano zbog pandemije COVID-19. Od 45 učenica, neke su otišle na studij, neke nisu mogle doći, ali ih je skoro 30 danas slušalo vrlo zanimljiva izlaganja naših panelistica. To su bile 4 mlade žene iz IT sektora: Razija Đulović, Edita Milišić, Jasmina Bajramović, Slađana Čuljić, uz podršku Farisa Biogradlić. Panelisti su podijelili svoje iskustvo i svoje stavove o profesijama u IT sektoru. Ovo je bilo vrlo zanimljivo i korisno za naše učenice koje se nalaze pred najvećim životnim izazovom: za koji se poziv odlučiti.

Projekat je finansirala Američka Ambasada u Sarajevu.

Tags:
projekti
en_GBEnglish